3 Strategieën om de controle terug te krijgen over snoepen/snacken

Wellicht klinkt dit herkenbaar: Je neemt een paar chipjes of koekjes en voor je het weet is de hele zak leeg. Wat is er mis met mij? Denk je bij jezelf.

Maar eigenlijk is dit heel normaal. Want deze chipjes en koekjes zijn precies zo gemaakt, om jou het gevoel te geven dat je de controle niet meer hebt en constant meer wilt.

Vandaag ga ik je drie strategieën laten zien om dit te overkomen.

++++

 

Tip 1: Haal het niet in huis

Dit klinkt zo simpel, maar vaak zijn we ons hier niet eens bewust van.  En wat simpel klinkt, is niet altijd wat we ook in de praktijk echt doen. Is het niet?

Er zijn twee regels die belangrijk zijn om te onthouden.

  1. Als je ongezond eten in huis haalt zal uiteindelijk jij, iemand anders uit het gezin, of iemand om wie je geeft, het opeten.
  2. Als je gezond eten in huis haalt zal uiteindelijk jij, iemand anders uit het gezin, of iemand om wie je geeft, het opeten.

De keuze is aan jou!

 

Tip 2: Pijn VS Plezier

Elke beslissing die we maken is gebaseerd op pijn en plezier. We willen plezier ervaren en pijn vermijden.

Bijvoorbeeld:

Je ziet op werk een schaal met chocolaatjes liggen en ziet jezelf al in gedachte van het chocolaatje genieten en bedenkt je hoe lekker dit zal smaken.

Je focust je op het plezier van het eten van het chocolaatje en de pijn van het niet eten ervan.

Het is nu erg lastig om het niet te eten.

Hoe kun je dit oplossen?

Draai het eens om!

Je ziet datzelfde chocolaatje alleen nu denk je eraan dat als je dit ene chocolaatje eet er ongetwijfeld een 2e, 3e, etc. zal volgen en je weet dat je dan weer een stap verder van je doel vandaan bent. ( Pijn)

Denk aan het plezier van het NIET eten van het chocolaatje en hoe dit je weer een stapje dichterbij je doel brengt. (Plezier)

Laat dit principe van pijn en plezier in je voordeel werken!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Tip 3: Zoek naar patronen

We gebruiken eten vaak voor andere redenen dan omdat we honger hebben.

Bijvoorbeeld, als we ons verdrietig voelen zijn we sneller geneigd een koekje te pakken om ons comfortabeler te voelen. Wat eigenlijk alleen op de korte termijn helpt.

De volgende keer dat we ons verdrietig voelen, herinneren we de kortetermijnoplossing dat het koekje ons gaf. En herhalen we dit ritueel. Als dit vaker gebeurt, zal het uiteindelijk een gewoonte worden.

Gewoontes zijn krachtig. En dit kan in je voordeel werken of tegen je werken.

Gelukkig hebben we hier zelf de controle over.

Hierbij 3 stappen om dit op te lossen.

 

Stap 1: Identificeer wat de trigger is

Dit kan zijn:

  • Een gevoel. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld meer eet als je gestrest, eenzaam, verveeld bent.
  • Het kan een onderdeel van je routine zijn geworden dat je bijvoorbeeld ’s ochtends en middags bij de koffie een koekje neemt.
  • Bijvoorbeeld als je naar de film gaat.
  • Gedachtes: Bijvoorbeeld wanneer je denkt “Ik verdien dit”

Wanneer je het patroon gevonden hebt is het tijd voor stap 2:

 

Stap 2: Vind iets nieuws om deze triggers mee te vervangen

Wanneer je eenmaal erachter bent gekomen wat het patroon is, probeer dit patroon dan te doorbreken en te vervangen voor iets dat je doelen ondersteund en je goed laat voelen.

Ik zal je een voorbeeld geven van een klant die ik coachte. Er waren gedurende de week twee dagen dat zij alleen thuis was omdat haar man op dat moment een avonddienst had. Op deze momenten voelde zij zich eenzaam en begon dit “op te lossen” door chips te eten.

Uiteindelijk was voor haar de oplossing om deze dagen te gebruiken om alvast haar maaltijden voor de aankomende dagen vooruit te koken. Zodat ze deze beschikbaar zou hebben wanneer dit nodig was.

Deze activiteit zorgde er ook direct voor dat zij dichter bij haar doelen kwam.

 

Stap 3: Oefenen

Eenmaal het patroon veranderen heeft geen zin, Maar als je blijft oefenen om dit patroon te vervangen door iets dat je doel juist ondersteund, zal je zien dat dit uiteindelijk een gewoonte wordt.

Vind hetgeen dat werkt voor jou!

Wil je hulp om de sterkste, gezondste en fitste versie van jezelf te worden?

De meeste mensen weten dat het eten van vers, onbewerkt eten en minder snacken, de sleutel is tot het krijgen van de gezondheid en het lichaam dat ze willen. Maar ze hebben hulp nodig om erachter te komen hoe ze dit in hun dagelijks leven kunnen verwerken. In combinatie met alle andere prioriteiten en dagelijkse verantwoordelijkheden.

Zodat ze niet alleen resultaat halen voor een korte periode, maar voor de rest van hun leven.

 

Interesse in persoonlijke coaching?

Als je interesse hebt in persoonlijke coaching en hier meer over wilt weten, vul dan onderstaand contactformulier in. En ik zal binnen 24 uur vrijblijvend contact met je opnemen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]