Gezonde vetten, alles wat je moet weten

Wellicht heb je wel eens gehoord dat er verschillende soorten vetten zijn. Alleen wat zijn nu echt de verschillen hiertussen? En in welke producten zitten de gezonde vetten? En maakt vet je nu echt vet?

Ik ga je er alles over vertellen in dit artikel.

++++

 

Soorten Vet

Er zijn 3 soorten vet.: Verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd.

Verzadigde vetten vind je terug in o.a. dierlijk vet, kokosolie, cacao.

Onverzadigd vet in o.a. olijfolie, avocado, pinda’s.

En meervoudig onverzadigd in bijvoorbeeld visolie, zonnebloemolie, canola.

 

Wat zijn nu “gezonde vetten”?

De enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten zijn de vetten die je de ‘gezonde vetten’ kunt noemen. Dit zijn de vetten die je terugvindt in onbewerkte producten.

Ongezonde vetten zijn meestal de vetten die industrieel worden bewerkt en zitten dus veelal in de bewerkte producten. Het is niet zo dat je deze vetten nooit mag binnenkrijgen, maar het is wel aan te raden dat je de inname hiervan zoveel mogelijk beperkt.

 

Waarom zijn gezonde vetten zo belangrijk?

De meeste mensen zijn bezig om vet zoveel mogelijk te vermijden, maar zijn er niet zo mee bezig om genoeg “gezonde vetten” binnen te krijgen.

Terwijl een tekort aan deze vetten ook tot gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 

Gezondheidseffecten

We hebben gezonde vetten onder andere nodig om ons metabolisme optimaal te laten functioneren, bij het produceren van hormonen, en ook bij het opnemen van bepaalde vitamines. Zoals vitamines A en D.

Een ander voordeel is dat gezonde vetten eraan bijdragen dat je langer een voldaan gevoel ervaart na het eten van je maaltijden.

Zodat je niet na een uurtje alweer honger hebt.

Daarnaast is er sterk bewijs dat gezonde vetten bijdragen aan een betere lichaamssamenstelling (minder lichaamsvet) en het verlichten van depressie.

 

Samenvatting en aanbevelingen

Eet gevarieerd de onbewerkte producten die gezonde vetten bevatten. Denk hierbij aan noten, zaden, vis, eieren, olijven, avocado, kokos, pinda’s.

Probeer bewerkt eten met ongezonde vetten zoveel mogelijk te vermijden.

Maak het jezelf niet te moeilijk. Probeer het zo simpel mogelijk te maken.

En onthoud: Dat gezonde vetten “gezond” zijn betekend niet dat je er onbewerkt van kan eten.

Let goed op je porties. Zodat je profiteert van de voordelen van deze gezonde vetten, en de nadelen (te veel calorieën) voorkomt.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Wil je hulp om de sterkste, gezondste en fitste versie van jezelf te worden?

De meeste mensen weten dat het eten van vers, onbewerkt eten en minder snacken, de sleutel is tot het krijgen van de gezondheid en het lichaam dat ze willen. Maar ze hebben hulp nodig om erachter te komen hoe ze dit in hun dagelijks leven kunnen verwerken. In combinatie met alle andere prioriteiten en dagelijkse verantwoordelijkheden.

Zodat ze niet alleen resultaat halen voor een korte periode, maar voor de rest van hun leven.

 

Interesse in persoonlijke coaching?

Als je interesse hebt in persoonlijke coaching en hier meer over wilt weten, vul dan onderstaand contactformulier in. En ik zal binnen 24 uur vrijblijvend contact met je opnemen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]