Waarom is langzaam eten zo belangrijk?

Wanneer we snel eten maken we het ons lichaam moeilijker om dit te verwerken, is de kans op gewichtstoename groter, en zijn we minder voldaan na het eten van de maaltijd.

Langzaam eten daarentegen zorgt ervoor dat ons lichaam het eten makkelijker kan verwerken, afvallen/onderhouden makkelijker gaat, en we meer voldaan voelen na onze maaltijden.

++++

Continu bezig

Omdat we bijna altijd druk zijn, of afgeleid, eten we vaak erg snel. Kijk maar eens om je heen, veel mensen die je ziet eten, eten snel.

We nemen haast niet de tijd om rustig te eten en van onze maaltijd te genieten.

Langzaam eten is een van de simpelste en tegelijkertijd meest belangrijke gewoontes die je jezelf kunt aanleren om je gezondheid te verbeteren.

 

Waarom langzaam eten?

Signaal wanneer je vol zit

Een van de belangrijkste voordelen om langzaam te eten is dat het je lichaam de tijd geeft om te herkennen dat het genoeg heeft gehad.

Het duurt ongeveer 15-20 minuten voordat je brein het signaal stuurt dat je vol zit. En de meeste mensen hun maaltijden duren korter dan deze 15-20 minuten.

Je kunt je dus voorstellen dat je in deze periode makkelijk meer kunt eten dan je nodig hebt. En als je dat bij veel maaltijden doet, stapelt dit op.

 

Beter voor je spijsvertering

Door rustig de tijd te nemen om goed te kauwen, kauw je het voedsel fijn. Hierdoor kan je lichaam het voedsel makkelijker verwerken. Als je snel eet sla je deze stap over, dit kan leiden tot onder andere buikklachten en een branderig gevoel.

 

Je eet vanzelf minder

Van de vele wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan naar langzaam eten, is de conclusie van de meeste onderzoeken dat langzaam eten je helpt om ook minder te eten. Wat niet alleen goed is voor je gezondheid maar ook wanneer het je doel is om af te vallen.

In een van deze onderzoeken deden 30 vrouwen mee. Alle 30 vrouwen hadden een normaal gewicht.

Het onderzoek hield in dat de vrouwen op 2 verschillende momenten een lunch voorgeschoteld kregen. De lunch was beide keren hetzelfde.

Tijdens beide bezoeken kregen de vrouwen de instructie om te eten totdat ze vol zaten.

Bij het eerste bezoek kregen de vrouwen daarnaast ook de instructie om zo snel mogelijk te eten.

Bij het tweede bezoek kregen de vrouwen de instructie om wat rustiger te eten en af en toe hun mes en vork neer te leggen tussen de happen door.

Wanneer de onderzoekers het resultaat van beide bezoeken gingen vergelijken zagen zij een opmerkelijk verschil.

  • Bij het eerste bezoek ( snel eten) hadden de vrouwen 646 calorieen gegeten in 9 minuten tijd.
  • Bij het tweede bezoek ( langzamer eten) 579 calorieen in 29 minuten tijd.

Dat is 67 calorieën minder in 20 minuten meer tijd.

Als je dit tijdens 3-4 maaltijden per dag doet, zie je dat dit verschil zich al snel opstapelt.

Daarnaast gaven de vrouwen aan dat toen zij de maaltijd snel aten, na een uur meer honger te hebben dan toen zij de maaltijd rustig aten.

De vrouwen haalde dus meer voldoening uit minder eten.

 

Is snel eten dan echt zo slecht?

Het is niet zo dat langzaam eten het enige is wat je hoeft te doen om gewicht te verliezen. Wel kan het je gegarandeerd helpen om minder te eten dan normaal en meer voldaan te voelen na het eten van je maaltijden.

De onderzoeken die naar snel eten gedaan zijn, komen bijna allemaal tot dezelfde conclusie. En dat is dat snel eten bijdraagt aan gewichtstoename en je sneller weer honger krijgt.

Als gewicht verliezen of onderhouden je doel is, is langzaam eten hier erg belangrijk bij.

 

Conclusie

De meeste van ons leiden een druk/hectisch bestaan. Dus het is volkomen begrijpelijk dat we vaak snel eten. Alleen werkt dit snelle eten helaas niet in ons voordeel.

Wanneer we sneller eten, is de kans groter dat we meer eten dan dat we nodig hebben, wat zorgt voor een minder goede verwerking, gewichtstoename en een minder voldaan gevoel.

Rustiger eten daarentegen zorgt voor een betere verwerking, makkelijker gewicht verliezen, en meer voldoening na het eten van deze maaltijden.

Extra tips

Probeer te eten in een rustige omgeving met weinig afleiding. Probeer bijvoorbeeld niet te eten wanneer je in de auto zit, of tv kijkt. Let op hetgeen dat je eet.

Leg je bestek neer tussen de happen door. Neem een slokje water, of een hap adem. En wanneer je met andere eet, geniet van het gesprek dat je met hen hebt.

Als je merkt dat je af en toe toch snel eet is dat niet erg. Het heeft tijd nodig om jezelf aan te leren om langzaam te eten. Herinner jezelf eraan waarom langzaam eten zo belangrijk is. Oefening baart kunst en voor je het weet heb je deze gewoonte onder de knie.

 

Wil je hulp om de sterkste, gezondste en fitste versie van jezelf te worden?

De meeste mensen weten dat het eten van vers, onbewerkt eten en minder snacken, de sleutel is tot het krijgen van de gezondheid en het lichaam dat ze willen. Maar ze hebben hulp nodig om erachter te komen hoe ze dit in hun dagelijks leven kunnen verwerken. In combinatie met alle andere prioriteiten en dagelijkse verantwoordelijkheden.

Zodat ze niet alleen resultaat halen voor een korte periode, maar voor de rest van hun leven.

 

Interesse in persoonlijke coaching?

Als je interesse hebt in persoonlijke coaching en hier meer over wilt weten, vul dan onderstaand contactformulier in. En ik zal binnen 24 uur vrijblijvend contact met je opnemen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]